Kategoriarkiv: Jul

Juleaften

Juleaften er den dejligste aften på hele året. Så mange forventninger og glæder, så mange forberedelser og så mange minder.

Juleaften tilbringer vi med det meste af familien og som i de fleste andre familier, er den fyldt med traditioner. Risengrød ud til nissen, billedlotteri om eftermiddagen med godmodige drillerier fætre imellem, det smukt dækket julebord og lysleg, flæskesteg og and, risalamande og kampen om mandlen. De samme julesange og salmer og Se den lille Kattekilling, hører også til. Udpakningen af gaver tager timer og syntes uendelig, men som der synges “rør blot ikke ved min gamle Jul”. Julen er som den skal være.

Da jeg rullede kakaokugler, et must her i familien juleaften, tænkte jeg på de mange gange, jeg har trillet dem som barn og senere med mine egne børn. Der er virkelig mange minder forbundet det med dem. Minderne om blandt andet dem, der ikke er her mere, men for hvem julen betød rigtigt meget.

I toppen af juletræet sidder julenissen, det er 39. år han sidder der. Vi købte ham til vores første juleaften sammen og han hører bare til der.

En rigtig glædelig Jul og et godt Nytår.

Jul på Amagermuseet

Som barn og ung boede jeg på Amager og jeg har aldrig besøgt Amagermuseet, så da jeg læste, at der var en rigtig god juleudstilling på museet, blev vi enige om at nu skulle det være. 

Vi blev bestemt ikke skuffede, hele museet emmede af jul og hygge, og der duftede dejligt af gløgg, så julestemningen var der straks.

Deres dragtafdeling er jeg imponeret af. Den kan sagtens måle sig med Fanøs, som er fantastisk informativ og interessant. At der også var antikke dukker i Amagerdragter, var en ekstra dejlig oplevelse.

Jeg er sikker på at rosenhaven er smuk om sommeren, så vi må tilbage til sommer og opleve den.

Et dejligt museum, som absolut kan anbefales.

Juleglæde

Julen er vel overstået og det er med stor taknemmelig jeg ser tilbage på den. Så stor en glæde med en lille pige Bia, forkortelse af Anna Beatriz og hendes forældre Valeria og Anderson, der aldrig før har oplevet en dansk jul og selvfølgelig vores dejlige familie. Det handler dette indlæg om.

Bia med sine forældre Valeria og Anderson.

Vores jul er meget traditionel og vi er altid sammen med Torbens bror og hans kone juleaften, enten hos dem med deres børn , svigerbørn og børnebørn eller her med vores børn og svigerdatter. I år var vi så ti personer hos os, og hvilken juleglæde…..

Vi starter altid om eftermiddagen med at spille billedlotteri og traditionen tro, er det den mindste der råber op. Det var underholdende, da Bia kun taler portugisisk, men med muntre tilråb og fagter lykkedes det, så alle fik gaver.

Der spilles billedlotteri.

Inden julemiddagen satte Bia grød og mælk ud til julemanden samt gulerødder til hans rensdyr og stor var glæden, da hun senere gik ud og så, at maden var spist, mælken drukket og der kun var nogle afgnavne gulerødder tilbage.

Stjernekastere bragte også stor lykke sammen med knallerter. Sikken en glæde, der skulle ikke så meget til.

Stjernekasterne var et hit.

Jeg havde selvfølgelig sørget for der var en mandel til Bia., så hun også kunne prøve at få mandlen. jeg havde haft store overvejelser om gaven, da jeg gerne ville give hende et minde om juleaften i Danmark og da jeg stadigvæk ikke kan gå forbi en snekugle uden at ryste den, tænkte jeg at sådan en måtte være sagen. Det må man sige at det var. Da hun åbnede gaven, trillede tårerne ned af kinderne, så lykkelig blev hun og jeg var bare så glad for at have ramt helt rigtigt.

Glædestårer, godt moster kan trøste.

Efter middagen, var vi så heldige at julemanden (Papei Noel) kom. Det var så skønt, sikken en umiddelbar glæde og der var overhovedet ingen tvivl i hendes hjerte om, det VAR julemanden. Michael var en dejlig julemand og så var han jo heldig, at julemanden jo taler det sprog i det land han er. Det havde vores svigerdatter fortalt Bia og det var helt som det skulle være.

Julemanden kommer.

Hun er slet ikke til at stå for.

Ingen tvivl hun elskede julemanden.

Da vi dansede om juletræet sang vi danske julesange og salmer, Se den lille kattekilling og en brasiliansk julesang. Det var en glæde at se Bia danse med og synge.

Da gaverne blev pakket ud var det igen Bia, der stod for det og hun var skrap til at lige netop at finde gaver, der var til hende.

Der var mange gaver til Bia.

Brasilianske specialiteter til os.

Hvad mon det er?

Det var en træt Bia der sagde farvel efter en dejlig og hyggelig juleaften. Alle vi andre nød i den grad hende og hendes families  besøg og hun er savnet, nu hun er rejst tilbage til Brasilien.

Juleaften

En aften fuld af minder, gode og mindre gode som i alle familier. En aften der er fyldt med kærlighed og traditioner.

Jeg har desværre ingen billeder fra min barndoms jul, men her er et billede af min søster og bror. Det er sikkert taget i forbindelse med julen. Det er mig til højre.

Mine juleaftner som barn, var også fyldt med traditioner. Min far elskede julen og han gjorde meget ud af, at vi skulle have en god juleaften. Der blev bagt, stegt og braset. Sild blev købt i små tønder og han marinerede dem selv, lavede rullepølse, leverpostej og hvad der ellers hørte sig til.

Hvor meget min mor holdt af julen ved jeg ikke, har aldrig opfattet hende som den, der skabte hyggen.

Juleaften startede altid med Disneys juleshow, herefter læste min far en julehistorie for os børn og så kom julemiddagen, som jo næsten ingen ende ville tage. Mens min mor vaskede op efter middagen, tændte min far de levende lys på træet, mens vi stod uden i entreen og spændt ventede på at komme ind og se det . Åh hvilken fryd, at se det smukke træ. En spand vand stod altid i stuen, men husker ikke der blev brug for den.

Hvor er det synd at juletræet i dag står pyntet det meste af julemåneden, magien forsvinder.

Store og mange gaver fik vi ikke, men sådan var det jo dengang

En jul var pengene små, min var var syg og mine forældre havde søgt julehjælp og som storesøster, var det selvfølgelig mig, der skulle med min mor og hente den. Sikken en ydmygelse! Jeg husker det som en meget dårlig oplevelse, men fik jo også at vide, at jeg ikke måtte fortælle det til nogen.

Vores jul er fyldt med traditioner og selvom vores sønner er voksne, så stakkels mig, hvis f.eks. Søren Banjomus ikke sidder hvor han plejer, eller nissen i juletræet ikke sidder og kigger på os, når vi danser rundt om juletræet. En tradition, der opstod en jul, hvor vi mente vi havde købt det perfekte juletræ, men da vi fik det ind, var en gren knækker og gode råd var dyre. Jeg havde lige lavet en sød porcelænsnisse og han kom ind og sidde og har gjort det siden.

Thomas og Michael er klædt på til juleaften og forventningens glæde ses tydeligt. Julen 1991.

Julemiddagen er traditionel med and, flæskesteg og risalamande med alt hvad der hører sig til. Der er bagt småkager m.m. og havregrynskuglerne (hvor opskriften er fra min mormor) er trillet, alt i mens der bliver fløjtet.

Julenissen får selvfølgelig sin grød, ham vil vi ikke være uvenner med.

Topnissen sættes på under fuld koncentration.

Juletræet er pyntet med ting vi har købt gennem næsten 40 år og det er en stor glæde hvert år, at finde det frem. Topnissen er fra vores første jul sammen, så i år er den 39 år gammel, hvilket også kan ses på den. Og selvfølgelig skal vi sammen med traditionelle julesange og salmer også synge   “Se den lille kattekilling” Et ønske fra en to årig Thomas, der i dag er 37 år. Også en dejlig tradition. Træet  bliver altid pyntet lillejuleaften af Torben og Michael og nogen gange kommer Thomas og Renata også, hvis de har tid. Og heldige er vi, at vores svigerdatter er lige så tosset med julen, som vi er. At se hende vimse rundt og nynne, alt i mens hun laver lidt spillopper, er bare så dejligt.

Vi var så heldige, at julemanden kom og inspicerede juletræet.

Om eftermiddagen spiller vi under stor leben billedlotteri, hvor vi på forhånd har aftalt, hvem vi hver især køber gaver til. På julebordet har hvert et tændt juletrælys ved sin plads og den, hvis lys brænder sidst ned har vundet. Der bliver virkeligt lagt kræfter i, at beholde flammen til det sidste og selvfølgelig, er der en gave til vinderen.

Vi holder altid jul med Torbens bror og hans familie og skiftes til at holde juleaften og anden juledag. Så når vi at være sammen, onkler, tanter, fætre og kusine osv. I år er det vores tur til at holde juleaften og i år bliver den ekstra hyggelig, da vi er så heldige, at vores søde svigerdatters søster, hendes mand og deres datter på 5 år, for første gang skal holde en dansk jul. Dejligt med et barn, så julemanden kan komme på besøg.

Glædelig Jul og et fredfyldt Nytår.

Godt Nytår

På vej ud af et år, der desværre har været præget af sygdom, håber jeg det nye år bliver bedre. Det trænger vi til her i familien.  Min mand har det heldigvis godt efter sin blodprop i hjernen, vores søn Michael er på rette vej efter hans angst og depressioner og jeg er næsten kommet mig efter mit slemme fald i sensommeren.

Der er jo heldigvis masser af ting at være taknemmelig for, vores dejlige søn Thomas og vores lige så dejlige svigerdatter Renata, har det rigtigt godt og arbejder målrettet mod deres drømme, Michael som er en meget opmærksom og skøn søn, en god familie og dejlige venner, små rejser og hele familiens elskede sommerhus på Sejerø. Nej, vi har ikke noget at klage over!

Nytårsfortsæt bruger jeg ikke, men vil alligevel prøve at få plads til noget tid til mig selv og dyrke noget mere af det jeg holder af.

En verden der i den grad er præget af uroligheder og krig, har også brug for et bedre år og jeg håber verdens ledere vil indse, at krige ikke fører noget godt med sig. Det er et for optimistisk ønske, men man vel lov at håbe.

Et dejligt og lykkebringende Nytår ønsker jeg  til alle.

Nu er det Jul….

Endelig er det jul.

 Efter decembers måned med forberedelser, traditioner der skal opfyldes og meget mere, er det d. 24. december. Jeg elsker julen med alt det den indebærer. Det er så hyggeligt blandt andet, at finde den julepynt frem, som jeg har lavet og vi købt gennem årene. Hos os er det ikke en jul der på nogen måde matcher, det er ting vi holder af og som har minder for os alle. Tænk hvis Søren Banjomus ikke hænger på sin vante plads? Nej, det går ikke, tingene skal være, som de altid har været!

Årets juletræ, pyntet af yngstesønnen og min mand. Topnissen har vi haft siden vores første jul sammem i 1979.

 

Adventsstage og julestage med de søde engle, jeg samler på.

Nisser jeg har lavet i 1990,erne. Den ene sidder altid i juletræet.

Øverst en gammel tysk julekrybbe med nogle af de engle, jeg samler på. Nederst en dejlig julekrybbe fra Brasilien, vi fik af vores søn og Svigerdatter, da de var på besøg, hos hendes forældre i sommers.

Holder meget af de gamle nisser.

I Montren “Christkindl”. nederst th. flere nisser jeg har lavet.

Øverst, vores julelandskab med ting købt gennem årene og nederst et dejligt billede vores yngste søn malede til os sidste år.

 

Julebagning

Så er årets julebagning overstået, dejligt! Havde egentligt tænkt mig også at bage rutebiler, vi får se…

Lidt af hvert!

Så skal der pakkes nogle dåser til sønnerne og naboen. Tror især naboen bliver lidt skuffet, hvis han ikke får i år!

Julekoncert i Christianskirken

Vi er altid til julekoncert i en af vores smukke kirker, som regel i Holmens Kirke, hvor det altid er meget smukt og stemningsfuldt.  I år faldt valget på Christiankirken på Christianshavn, hvor Maria Carmen Koppel traditionen tro afholdt julekoncert. Jeg har i mange år villet det, men været for sent ude, så der var udsolgt.

Vi kom i god tid, vi var fem, da vi havde inviteret sønnerne og svigerdatteren med og det jo er hyggeligst at sidde sammen. Det er en super smuk kirke og jeg er vist døbt i den, det må jeg lige få tjekket, det er enten den eller Vor Frelser Kirke, da jeg og mine forældre boede på Christianshavn dengang.

Den smukke Christianskirke med køen af de mange mennesker, der ventede på, at dørene blev åbnet.

Den smukke julepyntede kirke. Vi havde dejlige pladser!

Det var en fantastisk oplevelse, Maria har en fantastisk stemme og Benjamin Koppel og Steen Rasmussen er super dygtige musiker. Det hele blev krydret med søde humoristiske og sjove indlæg, det er tydeligt at se, de hygger sig med musikken og hinandens selskab.

En rigtig dejlig og smuk oplevelse var det, da Marias datter, den tiårige Celeste overraskende kom og sang et par sange med sin mor. Hun har en fantastisk stemme og det var en meget rørende oplevelse.

Så alt i alt en super skøn aften i selskab med min dejlige familie og kan nu se frem til en ny og dejlig juletradition, i det der blev udtrykt ønske om, at det gør vi sammen igen fremover!

Beklager den dårlige kvalitet af billedet!

 

Katrinetorp ved Malmø

En af vores hyggelige traditioner, er også et julebesøg på Katrinetorps meget hyggelige og stemningsfyldte julemarked.  Som regel er det med vores gode svenske venner Gertrud & Göran vi besøger det, men i år var det med vores to sønner og svigerdatter.

Indgangen til det smukke Katrinetorp!

 

Hyggeligt med vasketøjet til tørre. Hele området oser af stemning!

Boderne er fyldt med svenske fristelser og specialiteter!

Der foregår altid noget underholdende, da vi var der, blev der sunget svenske julesange!

Der er så meget, at se på bl.a. en hal med antikviteter, masser af svenske fødevarespecialiteter, diverse håndværk, blomster og dekorationer. I den smukke hovedbygning serveres der kaffe og the med svenske julekager. Jo, Katrinetorp kan bestemt anbefales.

Desværre fik vi ikke set julemarkedet i mørke, med alle dets smukke lys. De unge ville gerne ud og shoppe, så turen gik videre til Center Syd, hvor de fik stillet deres lyst.

Der er også lege faciliteter til børnene flere steder.

Det er altid fredag til og med søndag den første weekend i december. Det er nemt at komme dertil i bil, men kommer man med toget, kører der gratis bus fra bl.a. Triangeln station i Malmø.

December…

I vores familie elsker vi alle julen og dens traditioner og vi er så heldige, at vores svigerdatter er lige så vild med den danske jul. Da hun er fra Brasilien, hvor de har helt anderledes traditioner, er dette jo ikke en selvfølge.

Der er mange ting vi gerne vil nå hvert år og en af traditionerne er vores juletur til Lübeck, som vi lige er kommer hjem fra. Et par rigtigt dejlige dage i det skønneste vejr. Vi bor hver gang på det hyggelige Hotel Jensen, lige ned til kanalen, hvor vi har den smukkeste udsigt over Holstein Tor og kanalen.

Tv. Hotel Jensen og th. udsigten fra værelset.
Tv. Hotel Jensen og th. udsigten fra værelset.

Besøg på de smukke julemarkeder er altid hyggelige og et glas glühwein, er jo heller ikke at foragte. Niedereggers smukke hus med cafe og udstilling af marcipan, bliver man aldrig træt af, at besøge.

Masser af stemning.
Masser af stemning på julemarkederne!

Mere stemning!
Mere stemning! Her drak vi en dejlig gluhwein med amareto.

Jeg behøver vel ikke fortælle, at der blev shoppet godt igennem? Der er så mange dejlige butikker, med et stort udvalg af alt hvad hjertet kan begære.

Vi er kommet i byen i omkring 30 år, så vi kender hver en krog, men der er jo altid noget nyt, der skal kigges på.

Man spiser godt i hotelles restaurant Yachtzimmer!
Man spiser godt i hotelles restaurant Yachtzimmer!

Vi kommer helt sikkert tilbage til næste år!